Прашни пътища

“По тесни линии: 125 км от България”: Предисторията

От дълго време мечтаех да разкажа за теснолинейката. Някак винаги ми е напомняла за детството. Когато бях в гимназията много често пътувах с влак до най-близкия по-голям град до Калофер – Пловдив. По-късно и като студентка до София. 

Влакът е истинска магия. Обичах да се взирам през прозореца в красивите подбалкански гледки. Линията така се виеше – Балканът ту се приближаваше, ту ставаше по-далечен. Може би и затова пътуването с влак ми е толкова скъпо – поривът да заминеш, за да намериш себе си и да достигнеш някой нов връх, както и милият спомен от махащите ръце на родителите, които с умиление и надежди за успех и щастие ме изпращат.

Историята на теснолинейката е разказвана много пъти от различни медии. През годините няколко пъти тя е била пред закриване, но доброволческите организации и медиите успяваха да я спасят. Търсех нов ъгъл, чрез който да покажа красотата и важността й. Така се появи идеята да използвам теснолинейката като метафора за нашата държава. Най-добрият начин да разкажа това беше през очите на тези, които живеят в нея и на тези, които успяват да я видят отвън. Благодарение на фотожурналиста Стоян Ненов, на който изкключително много се възхищавам и уважавам, се запознах с Джоди Хилтън. Джоди е американка, фоторепортер. От години живее в България. Интересува се от миналото на страната ни и на живота на малцинствата и обезлюдените райони. Женена е за българин. Няколко пъти е посещавала теснолинейката, за да реализира собствени проекти. Имало е защо дълго време да отлагам материала. Джоди беше перфектният избор за този разказ, а аз успях да я убедя да се включи броени дни преди да се завърне в Съединените Американски щати. Снимахме филмчето седмица преди 100-годишнината от първата копка на теснолинейката (06.06.2021 г.)  и малко след откриването на най-новата спирка “Стоян Митов”, която в този момент се нуждаеше от гласност в медиите, за да бъде популяризирана.

Ден 1 - село Кандово

Обиколихме всички локации, за които през следващите два дни бяхме планирали снимки. Село Кандово беше първата ни спирка. Отправихме се натам, за да се срещнем с младия помощник-машинист на влак “Родопи” – Салих Мехмед. Когато бил дете, използвал теснолинейката, за да ходи на училище. Тогава се влюбил в магичното влакче и започнал да мечтае да го управлява. Желанието му се изпълнило. След като завършва образованието си в София става помощник-машинист. Теснолинейката го връща в родното му село.

Ако посетите Кандово, ще се зачудите какво прави един млад човек там, въпреки, че останах изненадана колко много деца има там. Селото е пълно с малки дървени къщички, които се използват за подслон на животни и храната за тях. Улучихме сезон, в който местните тъкмо прибираха сеното. Прашните улички бяха покрити със златистите сламки. В селото повечето хора са мюсюлмани. Няколко пъти през деня могат да бъдат чути песнопенията от джамията. Жените носят шарени шалвари и забрадки. Прозорчетата на всички къщи са с дантелени перденца. Имаше много деца, които безгрижно подвикваха едно на друго, докато се изпреварваха с колелата си. Селцето ми приличаше на остров сред море от планини. Зелените вълни го обграждаха, а слънцето точеше своите дълги прозявки и до най-сгушеното покривче. Салих ни разведе наоколо и ни обясни как изглежда кабината на машиниста в теснолинейката, за да направим план как ще снимаме. Останах с много приятни впечатления от него. Докато го снимахме там, той събра един простор с дрехи; нахрани кученцето си, поздрави всяка баба по пътя и не спираше да се усмихва. Дадох си сметка колко различни мечти имат хората и как светът за всеки един човек има различни размери. Салих беше умно момче, знаеше какво има отвъд селото, но някак неговият свят, целият се беше събрал в Кандово и той не изпитваше нужда от нищо друго. Беше започнал ремонт на родната му къща. Мислеше си явно вече за семейство. Колкото и неустоим да е големият град, тези малки селца, малки градчета в България имат нужда от младите си наследници. Имат нужда най-вече от обичта им. Защо това е, което ще ги запази и ще дава повод на младите винаги да се връщат.

Ден 2 - В дома на баба Сабие в с. Абланица

Къщата й беше двуетажна. Имаше голям двор. Нямаше я, когато за първи път отидохем да я потърсим. Беше с кравите някъде из пущинаците. Посрещна ни снаха й. Всеки път оставам изненадана от гостоприемството на хората. От друга страна си давах сметка колко голямо доверие имат на медията. Тя веднага изтича до избата за компот от горски плодове. Баба Сабие се беше погрижила и за зимнината. Докато води кравите на паша, пълни джобовете си с диви малини и капини. Нямаше по-вкусен домашен сок от компота, който ни предложи. Естествено охладен от избата.  

Към 19:30ч. баба Сабие се прибра. Прегърна ни на двора, сякаш се познавахме от години. Не искаше много да се снима. Въпреки, че с много труд беше създала всичко наоколо, което виждахме, се притесняваше, че не е достатъчно представително. Запозна ни със синовете й. Мили, млади хора създали вече своите семейства. Всъшност Сабие не беше толкова възрастна – на 65 г. Дългите години труд бяха дали своето отражение върху лицето й. Всеки ден тя става в 5, за да издои кравите. Пълни шишетата с мляко, около 20 шишета по 1, 5 и 2 литра. Носи ги на гръб в две зелени платнени торби. Представях си колко ли са ожулени раменете й от грубия плат на дръжките. Интересно беше облеклото й. И през най-топлите часове от деня, тя беше облечена с дълги шалвари, пъстра манта и ярко оранжев елек, който сама си беше изплела. Харесваше й този цвят, светещ като слънцето.  Влакът беше спасение за нея. Благодарение на теснолинейката тя все още можеше да работи. Ако я няма теснолинейката, тя ще трябва да пътува с автобус, билетчетата за отиване и връщане биха й стрували около 4 бутилки с мляко.Когато разнасяше тези шишета по хорските къщи във Велинград ми направи впечатление малкото прозрачно пликче, в което събираше стотинките за млякото. Нямаше портмоне. Последният ми силен спомен от нея е замисленият й поглед, който се реееше някъде отвърд прозореца на теснолинейката. Какво ли си мислеше….

Ден 3 - тъкачницата за килими в гр. Костандово

Зададохме правилно адреса в навигацията, а когато пристигнахме, реших, че сме на грешното място. Малка желязна вратичка ни отведе до ниска и стара правоъгълна сграда. Приличаше повече на изоставен хамбар отколкото на тъкачница, в която се създават килими за британското кралско семейство. Още два пъти се изненадох, когато влезнахме вътре. Първата зала беше с високи до тавана дървени станов. Около 30-тина жени премятаха цветната вълна през пръстите си. Беше много красиво. Поопитах за собствениците. Кааха ми, че през две врати ще ги открия. Там ме чакаше втората изненада. Широк салон с бетонен под и стари прозорци.  На пода килим като картина. Една стара печка, а до нея количка с дърва. Дъвена маса с 3 стола и въжен простор в дъното, от който излизаше пара и падаха горещи капки вода. Нино Парпулов, собственикът беше седнал на масата, кръстосал крака, с едното си рамо подпрял се върху масата, послана с вестник. Пушеше. Разказа ми историята на тъкачницата и неговия път до нея. Усетих такава богата палитра от емоции, докато общувах с него. Беше му и тъжно, но се и гордееше. Имаше и по малко яд и смирение. Килимите в Костандово се правят по много стара технология. Преждите се оцветяват в много гореща вода, след това съхнат и ръчно се втъкват в картина. По много особен назин тази технология беше преплетена с нашия модерен свят. Синът на Нино се занимава с дизайн и компютърна обработка. Той проектира дизайна на килима на компютър – квадрат по квадрат, за да може жените след това да прерисуват с прежди. В тъкачницата работеха и млади, и стари. Някои от 4, други от 40 години. Някои от тях идваха с теснолинейката от съседни села, за да работят. По стените видях в рамки снимки на Нино с принц Чарлз и съпругата му Камила от срещата им в Лондон, както и кадри от филма “Трансмормърс 3”, на които се вижда в една от сцените как Антъни Хопкинс стъпва по един от килимите на Нино, намиращ се в британска резиденция. Дъщерята на Нино пък се грижеше за маркетинга и бизнес модела, по който да работи тъкачницата. Нино беше щастливец – децата му обичаха това място и щяха да се погрижат и след него то да има бъдеще. А това е добре и за Костандово, където днес тъкачницата е единственото място, което осигурява работни места.

Ден 4: Среща с Кристиан Ваклинов и Новооткритата спирка “Стоян Митов”.

До тази спирка се стига само по тесните линии. Около нея няма абсолютно нищо. Някогашният кантон, превърнат днес в спирка се намира буквално в нищото. Когато пристигнахме там се оказа, че има най-малко 2 часа до следващия влак и то в обратна посока. И 4 заса, ако искаш да продължиш напред. На пръв поглед човек би си казал какво ще правя толкова часове в нищото. После, обаче като се огледа, разбира, че няма да му стигнат.

Над спирката по сръмна пътека може да се стигне до място, от което да се види как теснолинейката се изкачва няколко нива и се движи под формата на осмица.Наистина много красива гледка. Осморката, която образуваше сякаш знак за безкрайност из между боровите гори. Чуваха се гласовете на птиците, жуженето на пчели, свиренето на щурците. Ухаеше на билки и горски цветя. Ставаше за пикник, за снимки, за някоя горска дрямка, да вдъхновенеи човек да ппише или просто да помълчи и да помечтае, за разходка. Много възможности. Точно това беше и идеята на Кристиан. Тази спирка да развие възмжността за еко-туризъм в района.  Надявах се след репортажа някой да помогне на сдруженеито му, защото те събираха средстава да ремонтират кантона. Да сложат пейки за отрих и табели за местата,  до които човек може да се разходи наоколо. За Кристиан знаех много от множеството репортажи, които вечех бяха правени през годините за теснолинейката. За него това високопланинско влакче е причината и смисъла да остане да се развива в България. Доволен и благодарен е днес. Не съжалява за решението си. Мисли как да го надгражда. Давах си сметка за мотивацията, която трябва да има човек, за да се занимава с доброволчески инициативи.

115 Comments

 • נערות ליווי פרטיות

  The next time I read a blog, Hopefully it doesnt disappoint me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read, but I really believed youd have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something that you can fix if you werent too busy seeking attention.

 • שירותי נערות ליווי בתל אביב

  השירות בדרך כלל אינו זול, במיוחד ביחס לדירות דיסקרטיות, אבל המסאג’ שתקבלו מנערת ליווי הוא פי כמה וכמה ב-99%
  מזה שתקבלו בעיסוי אירוטי בכל דירה דיסקרטית באשר היא.
  אנחנו ניצור לכם ע”י העורכי דין והנוטריונים שלנו הסכם ממון המותאם לכם בדיוק על פי רצונכם ובקשתכם. הסכם ממון המותאם בדיוק לצרכים ולרצונות שלכם לפי החוקים במדינת ישראל. בית תוכנה המתמחה בפיתוח אפליקציות , בניית אתרים , קידום אתרים , אפליקציות סטרימינג ומערכות WEB בהתאמה אישית והכל בהתאם לצרכים שלך. עבודות נגרות בהתאמה אישית. מטבחי זהב מתמחים במתן פתרונות נגרות מקצועיים ללקוחות פרטיים ועסקיים. החברה שלנו נוסדה בשנת 1988 כחברה שנותנת דגש לשרות ומציאת פתרונות למגזר העסקי והמוסדי. עיסוי בירושלים זה שם דגש על פרטיות הלקוח ונועד למעשה עבור אותם אנשים שאינם יכולים להגיע אל המכון. הגעתם בדיוק אל המקום הנכון. חלק ניכר מהמים של ארץ ישראל הינם מים קשים. דיכאון, חרדה והפרעת קשב וריכוז, הן רק חלק מההפרעות שבהן מטפל המרכז.

 • נערות ליווי בתל אביב

  נקודות הלחיצה עליהן לוחץ המעסה הם בעלי רגישות ועל פי התאילנדים מדובר בנקודות אנרגיה שממלאות
  את הגוף בחום. זוהי עובדה ידועה
  ולכן, זוגות באים לקבל טיפול של
  עיסוי מפנק בבאר שבע , או בכל אזור אחר בארץ תוכלו לבחור את המעסה על
  פי האזור שבו אתם גרים. זוהי עובדה ידועה ולכן, זוגות באים לקבל טיפול של עיסוי מפנק ברחובות
  , או בכל אזור אחר בארץ תוכלו
  לבחור את המעסה על פי האזור שבו אתם
  גרים. מדובר על העיסוי הקלאסי והנחשק ביותר על ידי קהל הישראלים.
  העיסוי הצרפתי מאוד נעים למטופל
  . הגעתם למקום הנכון רק אצלינו עיסוי אירוטי בהרצליה הכי טובות בישראל הפצצה של רעננה ישראלית סקסית ואיכותית לעיסוי
  בביתה ברעננה באיכות גבוה מאוד. למבוגרים הספיק לחפש
  טובות מהפרטנריות שלהם. כך שגם מי שנמצא בחיפוש אחר אטרקציות למבוגרים בלבד כמו נערות ליווי בתל אביב והמרכז,
  יכול למצוא את מה שהוא מחפש בצורה פשוטה, מהירה ויעילה.
  גברים רבים מגיעים אל הדירות לבילוי עם נערות ליווי או עם המאהבת.
  בשנים האחרונות, צמחה תופעת נערות ליווי בבאר שבע.

 • נערות ליווי בתל אביב

  חוסר יכולת של האם (פיזית או נפשית) או המשפחה לגדל את הילוד.

  הסיבות לפנייה לפסיכותרפיה הן מגוונות, ביניהן
  לחץ חמור וארוך טווח, סימפטומים של
  חולי גופני ללא סיבה רפואית (שינויים בהרגלי השינה או בתיאבון,
  למשל), אנרגיות נמוכות, עצבנות מתמשכת, אובדן עניין בהנאות החיים,
  חוסר תקווה שאינו מרפה או אבחנה
  של איש מקצוע לפיה המטופל סובל מדיכאון, הפרעה דו-קוטבית, הפרעת דחק פוסט-טראומטית או כל הפרעה נפשית אחרת שמביאה להפניה לטיפול פסיכולוגי מקצועי.

  התייעצות עם אנשי מקצוע: אם יש
  יצא לכם להסתייע בעבר באנשי מקצוע
  מתחומים מקבילים באזור, כמו למשל רפלקסולוגים,
  מעסים רפואיים ומטפלים אלטרנטיביים בשיטות שונות, תוכלו בהחלט
  לשאול אותם לגבי עיסוי ארוטי בהוד השרון ואם הם אכן מכירים מקום כזה,
  סביר להניח שזה יהיה מקום מקצועי שייתן לכם שירות טוב.

  לבלות לילה עם הבחורה הזאת הוא אושר שמימי,
  קסם ותאווה שמעולם לא חוויתם בעבר.

  אך כאשר יוצאים לבלות לא תמיד פוגשים בחורה שתזרום אתכם ולא תמיד יש בחורות אשר מוצאות חן בעיניכם.
  דמיינו לעצמכם דירה דיסקרטית בכרמיאל מעוצבת
  ומושקעת, עם מספר בחורות חטובות ויפות,שכל מה שהן
  רוצות זה רק לספק אתכם.אבל למה לדמיין, שאפשר להגשים.

  מזמינה אותך אלי לדירה דיסקרטית נקייה
  נעימה ומפוארת לעיסוי איכותי ממעסה מקצועית מעסה עם ניסיון…

 • דירות דיסקרטיות בצפון

  התחילו לגלוש בפורטל הלוהט ביותר תחת קטגוריה של נערות ליווי באר שבע ותנו לזה
  לקרות לכם באמת- הנאה מושלמת, מרטיטה ומרחיקת לכת עם נשים שמדברות
  לעניין, נראות מדהים ומשאירות טעם של עוד.
  באר שבע היא עיר במחוז הדרום.
  חולון נמצאת בין תל אביב, ראשון
  לציון, בת ים וכביש 4 ולכן היא נחשבת
  עיר אידיאלית עבור בילוי אינטימי ודיסקרטי.
  מוסך ופנר הינו מוסך מורשה סוזוקי הממוקם בתל אביב, צוות המוסך בניהולו של נוני ופנר
  בעל ידע רב וניסיון רב שנים בתחום.
  כל בעל רכב, זקוק למוסך במהלך
  חיי הרכב שלו. חברת אוטו רונן הינה חברה המתמחה בכל ענף הרכב הכול בתוכו שירותי הגרירה, שטיפת רכבים,
  מכירת רמקולים לרכב ומערכות שמע, מכירת מצברים, שירותי דרך, מענה לפריצת רכב,
  שטיפות ועוד.. לחלופין, הייתי בן הזוג של סילביה, המאהב של מזכירתי נטלי, המנכ”ל המצליח של חברה פורחת. חברת סופר פרונט צמיגים חדרה : הינה חברה המתמחה בכיוון פרונט ממוחשב מכל סוג כולל רכב פרטי, מסחרי, רכב כבד ודו גלגלי. סאנשיין הפקת אירועים בטבע היא חברה מקצועית המתמחה בהפקת אירועים בטבע ועל חוף הים. ימי הולדת על חוף הים או בכל מקום אחר בטבע במחירים אטרקטיבים מסיבות רווקים/רווקות – אוהל למסיבת רווקים/ת בחוף הים ובטבע. בתכשיטי סטארקס אתם רוכשים ישירות מהיצרן ללא דמי תיווך במחירים המשתלמים ביותר (באחריות!!! תבדקו אותנו).

 • texas local news

  Thanks for discussing your ideas. Another thing is that college students have a selection between federal student loan and a private student loan where it is easier to select student loan consolidation than over the federal student loan.

 • https://israelnightclub.com/

  קליניקה לעיסוי מקצועי ואיכותי בהרצליה.
  עד היום היה לכם קל לתרץ את העובדה כי אתם לא מפנים זמן לעיסוי רק מאחר ואתם עובדים
  מאד קשה? ישנם לקוחות רבים שמבקרים בדירה דיסקרטית בחיפה בשביל הבלוי אנחנו , מבטיחים כי לנערות יש חוש הומור מפותח
  ואופי מדהים שלא תרצו לעזוב .
  שתי ילדות יפות – אחד אירופים ואחד ישראלי,
  יש טיפול מיוחד עבור הגוף. איך היא מניעה את הגוף שלה בשבילך?
  מטרתנו שתמצא את העיסוי הרטוב שלך .

  לכן העיסוי במרכז שלנו מבוצע על ידי
  מומחים מקצועיים בעלי תעודה המעניקה את הזכות לעסוק בפעילות מסוג זה.
  זהו הזמן לעצור ולהירגע ולהתחיל
  לחשוב על הבילויים שלכם.
  בשורה התחתונה, בזכות האינטרנט, ניתן לגלות שיש לא מעט נערות ליווי בחיפה
  והסביבה ומכיוון שהיצע האפשרויות הינו רחב, כל אחד יוכל לבחור מתוך האפשרויות את אותה נערת ליווי אשר תענה על מלוא דרישותיו וצרכיו – כך שלצד המיקום הגיאוגרפי, כדאי להכניס פרמטרים נוספים אשר יכולים להיות בעלי חשיבות והשפעה על הבחירה כמו: עלות השירות, זמינות ונתונים
  שונים אשר נוגעים לבחורה עצמה. זה גורם לכל החוויה להיות אפילו עוד יותר מרגשת וכך אתם יכולים להיות בטוחים שיש תמורה מושלמת להשקעה שלכם ושאתם
  עומדים לממש את הפנטזיות שלכם עם אישה יפהפייה, מושכת ומנוסה.

 • https://claudinemarquisseprivatecompanionship.com/region/Discreet-apartments-in-Ashkelon.php

  אז אם עד היום בחרתם בבילוי רומנטי או
  אפילו מגרה חושים בבית מלון טברייני, שהרי היום
  השתנו הכללים והם מספקים לכם דירה פרטית מאובזרת בכל טוב ומשרתת את המטרה אך ורק במחיר שאתם יודעים.
  הלקוחות שלנו נהנים משירות מסור, מקצועי ומהיר, אנחנו מספקים לכל
  אחד שמגיע אלינו עזרה והכוונה למצוא את השטיח שמתאים לו.
  אל דאגה לא שכחנו את הטבעונים שבנינו לכבודכם אנחנו מכינים את הפיצה מחומרי גלם איכותיים ונבחרים בקפידה באו לאכול פיצה ברמה !
  חברת בבג’ני שטיחים איכותיים הנה חברה הפועלת למעלה
  מ40 שנה ומשרתת קהל לקוחות רחב, הן מהמגזר הפרטי,
  והן מהמגזר העסקי והציבורי. יש לא מעט אפשרויות למימוש
  בילויים כאלה ואחרים בדרום כשחלק מהם זה
  גם בחירה של נערות ליווי בדרום, נערות מדהימות,
  יפיפיות, חכמות שמחכות אך ורק לפנייה שלכם והן כאן להישאר.
  האם הייתם בעברכם עם נערות ליווי איכותיות בירושלים?
  לגבי שירותי נערות ליווי באילת, לצערנו עקב הקורונה לא קיימות בחורות שעובדות בשירותי ליווי באילת.
  שירותי ליווי בבאר שבע בעולם שלנו
  לכל אחד יש את המקצוע שלו: יש
  נגרים, נהגי משאיות, מנהלים, פקידות ואנשי מחשבים.

  Here is my web blog; https://claudinemarquisseprivatecompanionship.com/region/Discreet-apartments-in-Ashkelon.php

 • https://nikkirain.com/categors/Discreet-apartments-in-Eilat.php

  מסיבות רווקים/רווקות, ימי הולדת, אירועי חברה ולעתים אפילו חתונות – הם רק חלק מהאירועים שיכולים להזמין שירותי עיסוי פרטי בהשרון והסביבה על ידי
  מעסים מקצועיים. שירותי נערות ליווי
  בירושלים ברמה גבוהה עם תמונות אמיתיות.
  אנו מנסים לארגן רמה גבוהה של נוחות עבור
  הלקוחות שלנו. ריפיון הגוף מגיע לאחר העיסוי ברעננה, אך לאורך העיסוי המטופל
  לעיתים ירגיש חוסר נוחות ומעט כאב בשל הלחיצות.
  זאת על מנת שהמסע יוכל לבצע את העיסוי המדויק והיעיל ביותר.
  ניסיון למשוך את תשומת ליבו של הנהג עלול לגרום להרשעה ב”הכנת תצוגה “.

  עיסוי קלאסי בחיפה והסביבה באזורים,
  תשומת לב רבה יותר מוקדשת לחלקים מסוימים בגוף (למשל ישבן, גב, אזור צווארון).
  עיסוי שוודי – עיסוי קלאסי ואהוב,
  משחרר שרירים תפוסים ומרגיע את הנפש.
  דוגמה אחת יכולה להיות אדם שעובד כזונה שמסמן את נהג הרכב.

  כל שירות ליווי חייב לרכוש רישיון פרטני לכל אדם שקשור או עובד בלשכה או בשירות.
  מבין המגוון הגדול של הנערות כיום ניתן למצוא נותנות שירות שלא רק אוהבות לתת לכם את הדרישה אלא אוהבות כל רגע ורגע מהבילוי המשותף איתן.
  היכנסו, התרווחו על הספה שלכם, בקרו
  דרך הנייד או המחשב ובואו להגשים את כל הפנטזיות שרצות לכם
  בראש.

  Visit my homepage https://nikkirain.com/categors/Discreet-apartments-in-Eilat.php

 • wszywanie esperalu wrocław

  Thanks for your blog post. I would love to say that a health insurance brokerage also utilizes the benefit of the coordinators of the group insurance plan. The health broker is given a summary of benefits desired by individuals or a group coordinator. Exactly what a broker may is search for individuals and also coordinators which in turn best match those requirements. Then he presents his advice and if each party agree, this broker formulates an agreement between the two parties.

 • https://www.despedidasgranada.es/

  These days of austerity in addition to relative stress and anxiety about getting debt, some people balk up against the idea of having a credit card to make purchase of merchandise or even pay for a trip, preferring, instead only to rely on the tried as well as trusted procedure for making repayment – raw cash. However, in case you have the cash available to make the purchase 100 , then, paradoxically, that is the best time to use the cards for several causes.

 • curso de mágica pdf

  I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it?s rare to see a nice blog like this one nowadays..

 • curso de sublimação valor

  I have realized that over the course of creating a relationship with real estate proprietors, you’ll be able to come to understand that, in most real estate contract, a payment is paid. In the long run, FSBO sellers will not “save” the payment. Rather, they try to win the commission by doing a great agent’s work. In completing this task, they devote their money and time to conduct, as best they might, the tasks of an realtor. Those duties include getting known the home by means of marketing, representing the home to prospective buyers, constructing a sense of buyer urgency in order to make prompt an offer, organizing home inspections, managing qualification investigations with the financial institution, supervising fixes, and aiding the closing of the deal.

 • Curso A Hora H Online 3Ps Treinamentos

  What i do not realize is in truth how you are now not really a lot more well-liked than you may be now. You are very intelligent. You recognize therefore considerably relating to this subject, made me for my part imagine it from a lot of numerous angles. Its like women and men are not interested until it?s something to accomplish with Woman gaga! Your personal stuffs nice. All the time take care of it up!

 • fabric cloth

  Many thanks for this article. I’d also like to say that it can always be hard if you are in school and merely starting out to create a long history of credit. There are many students who are simply just trying to survive and have a protracted or beneficial credit history are often a difficult element to have.

 • Delhi Escort

  Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

 • curso de mecânica online

  Its such as you learn my thoughts! You appear to understand a lot approximately this, such as you wrote the book in it or something. I feel that you can do with a few percent to pressure the message house a little bit, but instead of that, this is fantastic blog. A great read. I will certainly be back.

 • Ideal Tax Review

  I beloved as much as you will obtain carried out proper here. The cartoon is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you would like be handing over the following. in poor health certainly come further previously again since precisely the same nearly a lot continuously inside case you protect this increase.

 • Anthem Tax Review

  I was just looking for this info for some time. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative websites in top of the list. Usually the top sites are full of garbage.

 • Civic Tax Review

  I have observed that rates for online degree professionals tend to be a fantastic value. Like a full College Degree in Communication in the University of Phoenix Online consists of Sixty credits from $515/credit or $30,900. Also American Intercontinental University Online provides a Bachelors of Business Administration with a total education course element of 180 units and a cost of $30,560. Online studying has made taking your college diploma so much easier because you can certainly earn your degree from the comfort in your home and when you finish from work. Thanks for all other tips I have certainly learned through the web-site.

 • Justice Tax Review

  I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 • vpn for Android

  Oh my goodness! an amazing article dude. Thanks Nevertheless I am experiencing challenge with ur rss . Don?t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss drawback? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

 • vpn for Android

  I have learned new things through your blog post. Also a thing to I have discovered is that in most cases, FSBO sellers may reject anyone. Remember, they would prefer to not ever use your products and services. But if an individual maintain a gentle, professional connection, offering aid and remaining in contact for around four to five weeks, you will usually have the capacity to win an interview. From there, a house listing follows. Thanks

 • James Knights Instagram

  Hey very cool blog!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds also?I’m happy to find a lot of useful information here in the post, we need develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 • daget 4d

  Thank you for the auspicious writeup. It in truth was a entertainment account it. Glance complicated to more introduced agreeable from you! By the way, how can we keep in touch?

 • scrap car removal coquitlam

  Definitely imagine that that you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the simplest factor to understand of. I say to you, I certainly get irked at the same time as folks think about concerns that they plainly do not realize about. You controlled to hit the nail upon the top and outlined out the whole thing without having side effect , other folks could take a signal. Will likely be again to get more. Thanks

 • mp3 juice

  I have learned some new things via your website. One other thing I want to say is always that newer pc os’s are likely to allow a lot more memory to be utilized, but they as well demand more memory simply to function. If someone’s computer can not handle more memory along with the newest computer software requires that storage increase, it could be the time to shop for a new Computer. Thanks

 • mp3 juice

  Thanks for the auspicious writeup. It if truth be told was a entertainment account it. Look advanced to more brought agreeable from you! By the way, how can we keep up a correspondence?

 • Fakaza

  An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who was doing a little homework on this. And he actually bought me breakfast simply because I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this matter here on your internet site.

 • Fakaza

  That is a good tip especially to those new to the blogosphere. Short but very precise information… Appreciate your sharing this one. A must read article!

 • https://homedesigninstitute.com/question/5360/how_can_i_create_a_landscape_that_is_suitable_for_creating_a_sense_of_simplicity/

  I have taken note that of all varieties of insurance, health insurance coverage is the most questionable because of the discord between the insurance coverage company’s obligation to remain adrift and the client’s need to have insurance policies. Insurance companies’ revenue on health plans are extremely low, therefore some businesses struggle to earn profits. Thanks for the ideas you share through this website.

 • Liebespuppen

  An attention-grabbing dialogue is value comment. I think that it’s best to write extra on this matter, it won’t be a taboo topic however usually people are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

 • Liebespuppen

  hey there and thank you for your information ? I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this website, since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I?m adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you update this again very soon..

 • informasi lebih lanjut

  An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who has been conducting a little homework on this. And he in fact bought me dinner simply because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this topic here on your blog.

 • testosterone booster for beard growth

  Thanks for the something totally new you have revealed in your article. One thing I’d prefer to discuss is that FSBO connections are built with time. By releasing yourself to owners the first end of the week their FSBO is announced, prior to the masses get started calling on Mon, you produce a good association. By sending them equipment, educational materials, free records, and forms, you become a good ally. Through a personal fascination with them plus their scenario, you build a solid network that, on many occasions, pays off in the event the owners decide to go with an adviser they know plus trust — preferably you.

 • phenq or phen375

  I think this is one of the most vital info for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The website style is ideal, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 • padded car seat back relief cushion india

  Thanks for the strategies you discuss through this web site. In addition, several young women which become pregnant don’t even seek to get medical insurance because they have anxiety they would not qualify. Although a lot of states at this point require that insurers provide coverage no matter the pre-existing conditions. Premiums on all these guaranteed plans are usually bigger, but when taking into consideration the high cost of health care it may be the safer approach to take to protect one’s financial future.

 • Nolopecia

  An additional issue is that video games are normally serious anyway with the principal focus on learning rather than entertainment. Although, it has an entertainment feature to keep your sons or daughters engaged, every game is normally designed to improve a specific expertise or course, such as mathematics or science. Thanks for your post.

 • best bitcoin casinos

  I do accept as true with all the ideas you have presented to your post. They are very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too short for novices. May you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.

 • best bitcoin casinos

  Just desire to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply cool and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

 • The Tote Bag Marc Jacobs

  Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such excellent information being shared freely out there.

 • cheap flight tickets

  Thanks for your publication on the traveling industry. I’d also like to include that if you are one senior taking into consideration traveling, it’s absolutely important to buy travel cover for older persons. When traveling, golden-agers are at high risk of having a health emergency. Receiving the right insurance coverage package to your age group can look after your health and provide peace of mind.

 • cheap flight tickets

  Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 • tenerife best boat trips

  It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

 • offshore sportsbooks

  One thing I’d really like to say is the fact that car insurance canceling is a dreaded experience so if you’re doing the suitable things as a driver you’ll not get one. A lot of people do obtain the notice that they have been officially dropped by their insurance company they have to struggle to get more insurance after the cancellation. Affordable auto insurance rates tend to be hard to get after having a cancellation. Knowing the main reasons concerning the auto insurance cancelling can help owners prevent losing one of the most important privileges offered. Thanks for the suggestions shared through your blog.

 • how to buy bitcoin with Paypal

  One thing I would really like to say is always that car insurance cancelling is a dreaded experience so if you’re doing the right things as a driver you will not get one. Lots of people do obtain notice that they have been officially dropped by their insurance company they then have to struggle to get extra insurance after having a cancellation. Low cost auto insurance rates are frequently hard to get from cancellation. Having the main reasons pertaining to auto insurance cancellations can help people prevent burning off one of the most critical privileges obtainable. Thanks for the strategies shared via your blog.

 • offshore sportsbooks

  Thanks for your content. One other thing is when you are advertising your property on your own, one of the challenges you need to be aware about upfront is how to deal with home inspection reports. As a FSBO supplier, the key to successfully shifting your property and saving money with real estate agent income is expertise. The more you know, the easier your sales effort will probably be. One area where this is particularly critical is home inspections.

 • offshore sportsbooks

  Thanks for your advice on this blog. 1 thing I would wish to say is that often purchasing electronic products items through the Internet is not something new. In truth, in the past several years alone, the marketplace for online electronic products has grown drastically. Today, you can find practically any kind of electronic unit and product on the Internet, including cameras and also camcorders to computer components and game playing consoles.

 • Xcao Wallet

  It is in reality a nice and helpful piece of info. I?m happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 • How to make money

  One thing I want to discuss is that weightloss program fast may be accomplished by the suitable diet and exercise. A person’s size not only affects appearance, but also the actual quality of life. Self-esteem, depressive disorders, health risks, and also physical skills are afflicted in an increase in weight. It is possible to just make everything right and still gain. Should this happen, a medical problem may be the primary cause. While an excessive amount food and not enough body exercise are usually responsible, common medical conditions and traditionally used prescriptions can greatly help to increase size. Many thanks for your post here.

 • Cards Maker

  One thing is that if you find yourself searching for a education loan you may find that you will need a co-signer. There are many circumstances where this is true because you might find that you do not possess a past history of credit so the loan provider will require you have someone cosign the credit for you. Great post.

 • Freelancing

  I?m impressed, I have to say. Really rarely do I encounter a blog that?s each educative and entertaining, and let me inform you, you’ve gotten hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the difficulty is one thing that not sufficient individuals are talking intelligently about. I am very pleased that I stumbled throughout this in my search for something relating to this.

 • How to make money

  Nice post. I learn something more challenging on completely different blogs everyday. It should always be stimulating to learn content material from different writers and apply somewhat something from their store. I?d choose to use some with the content material on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll offer you a hyperlink on your web blog. Thanks for sharing.

 • happy birthday card

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 • anniversary wishes

  Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely helpful info specifically the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and best of luck.

 • Solitaire Games

  Yet another thing I would like to talk about is that as opposed to trying to fit all your online degree tutorials on days that you finish work (since most people are drained when they go back home), try to receive most of your classes on the week-ends and only a couple of courses on weekdays, even if it means taking some time away from your weekend. This is beneficial because on the weekends, you will be much more rested plus concentrated on school work. Many thanks for the different recommendations I have figured out from your website.

 • digital payment agent

  Throughout the grand design of things you actually receive a B- with regard to hard work. Where exactly you actually confused us was in all the particulars. As it is said, details make or break the argument.. And that couldn’t be more correct in this article. Having said that, let me tell you what exactly did work. Your writing is definitely quite engaging and that is most likely why I am taking an effort to comment. I do not make it a regular habit of doing that. 2nd, while I can easily see a jumps in reason you make, I am not necessarily confident of how you appear to unite your details which inturn make the conclusion. For the moment I will, no doubt yield to your point but trust in the future you actually link the facts better.

 • mp3juice download

  I’m very pleased to find this web site. I need to to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely really liked every little bit of it and i also have you saved as a favorite to see new things in your site.

 • Solitaire Games

  Thanks for your posting. I also think that laptop computers have become more and more popular right now, and now are usually the only kind of computer found in a household. This is due to the fact that at the same time that they’re becoming more and more very affordable, their working power keeps growing to the point where there’re as highly effective as pc’s through just a few years ago.

 • ikariajuice

  Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful info particularly the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this certain info for a long time. Thank you and best of luck.

 • supersplit online casino

  Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *