Хоризонти

Тридневно приключение в Русия с Филип Киркоров

2019 г., пролетта

Санкт Петербург – градът на Бродски и Достоевски. Шумoтевицата по правите, дълги улици с възхитителни сгради беше толкова очарователна. Помня първото усещане – стрелките на часовника сякаш се бяха вледенили. Ухаеше ми на изкуство, на изящество, на приказност. 

Град – поезия, в който човек едновременно може да изпита възхищение, радост, любов, тъга и болка. Зад своето величие градът пазеше и разтърсваща история… 

Никога не съм си помисляла, че ще обиколя част от най-големите забележителности на серверната руска столица в комапанията на звезда от световна величина като Филип Киркоров.

 

Санкт Петербург е любимият град на Филип Киркоров. Той беше отседнал в The Belmond Grand Hotel Europe. Пет звезден хотел, построен през 19 век в ар нуво стил. 

През 90-те години мястото се превръща в снимачна площадка за седемнайстия филм от поредицата за Джеймс Бонд. В този хотел са били настанявани влиятелни личности като Чайковски, Елтън Джон, Бил Клинтън, Игор Ставински и Жак Ширак. 

Изискана обстановка, в която аз и операторът Александр Осиченко се чувствахме малко неловко. 

Тъкмо беше кацнал самолетът ни, а личният автомобил на Филип Киркоров вече ни очакваше, за да ни отведе до хотела, където той вече обядваше. Пристигнахме уморени, с неподходящи за мястото спортни дрехи. Трябваше да преглътнем притеснението от външния вид и с усмивка да посрещнем първия поглед на мега звездата към нас.

Мислех си, че ни очаква стандартно интервю, а след това класическа разработка от кадри по време на премиерния му концерт “Я + Я”. Плановете на Филип Киркоров далеч не бяха такива. Той беше решил да ни потопи напълно в неговия свят. 

Не след дълго в хотела пристигна и семейството му – двете му деца, баща му Бедрос и леля му Мари. Разбира се, през цялото време около него беше и огромният му екип от лични асистенти, продуцент и личен оператор, който документираше всичко за социалните мрежи.

Първата спирка на семейната обиколка, в която се включихме беше музеят “Ермитаж.” Той беше отворен специално за посещението на Филип и семейството му. За първи път вратите най-големият културно-исторически музей в Русия беше отворен за български екип с камера. 

Това е един от най-посещаваните музеи в света и може да бъде сравняван единствено с Лувъра, Британския музей и Нюйорския “Метрополитън”. Семейството имаше личен екскурзовод, а Филип беше хванал за ръка двете си деца и коментираше с тях част от разказите на музейните гидове.

Част 1 от репортажа за Филип Киркоров, който подготвихме за предаването “Тази събота и неделя”

Спирка 2 – музеят “Фаберже”

Днес в музеят могат да бъдат видяни 9 яйца, изработени за последните двама руски императори – Александър II и Николай II. Всички те са считани за шедьоври на ювелирното изкуство. Освен тях колекцията на музея разполага с още над 4000 предмети, които също са изработени от майстори от Къщата на Фаберже. 

В сградата има малко артистично кафене, където човек може да седне да опита традиционна руска кухня и да се полюбува на красивия интериор, който включва и много творби на съвременни художници. 

Разбира се, да видиш отблизо имперските яйца и да научиш част от историята им е впечатляващо, но ние бяхме попаднали в още по-специален момент. Точно по това време в музея имаше изложба с повече от 90 творби на Фрида Кало и Диего Ривера – картини, рисунки, литографии. Много от произведенията бяха от ранните творби на Фрида, а основно място заемаха автопоретите й. 

Освен всичко, всеки посетил изложбата, можеше да се запознае с уникалната кореспонденция между Фрида и Диего, собственост на колекционерката на любовни писма от Швейцария –  Ан-Мари Спрингер. Документите разказват за противоречивите, страстни взаимоотношения на художниците. А сред тях и удостоверение за втори брак  от края на 1939 г. Фрида и Диего се развеждат след множество скандали, но година по-късно се женят отново.

Спирка 3 беше среща с братята Запашни от известната циркова фамилия. В цирка Филип и семейството му бяха настанени в кралската ложа, която разполага с предверие, в което има огромна трапеза отрупана с плодове, хайвер, сладки неща, вино, чай и кафе. Присъствахме на истинско представление, а Филип Киркоров беше специален гост и в края поздрави от специалния ВИП балкон гостите на цирка.

Част 2 от репортажа за Филип Киркоров, излъчен. в предаването “Култ” по БТВ.

От Санкт Петербург до Москва с влак

Пътуването с влак през Русия е начин да се усети истинската атмосфера на държавата. Нашето пътуване започна, обаче необичайно – като по филмите. Посред нощ с кордон от скъпи автомобили на Филип Киркоров се насочихме към перона. 

Лимозината му спря в непосредствена близост до един от вагоните, който все още не беше прикачен за влака. Оказа се, че това е частният му вагон, който е обзаведен като пътуваща къща – има кухня, хол, две спални, детска стая и баня с тоалетна. 

Със Саша само успяхме да разгледаме , но не пътувахме в него. Минути преди да потегли влакът бяхме настанени в нормален спален вагон първа класа.

За първи път пътувах в спален вагон. Купето приличаше повече на хотелска стая на колела. Имаше чисти завивки, кърпи, тоалетни принадлежности, пантофи и собствен санитарен възел. Билетът ни беше електронен, под формата на чип-карта, която получихме след като се настанихме. 

Докато пътувахме се смениха пейзажите от 4 различни сезона. На следващата сутрин ни сервираха типична руска закуска с чай и предложения да си закупим сувенири от влака.

 

Най-сетне стигнахме московския дом на Филип Киркоров. Огромна къща, заобиколена от малка горичка, а дори и със собствено параклисче. В този момент все още имаше ремонтни дейности по имението на звездата, основно по верандата и двора.

Домът на Киркоров ухаеша на бълагрска храна, а на входната врата беше закачена българска мартеничка. Домът му е като на холивудска знаменитост. Най-впечатлящ беше приземният етаж, който представлява къща в къщата. Филип беше направил умален вариант на всички стаи, в размер за двете му деца – в това число сцена, плувен басейн, кухня, блиблиотека, солна стая. Една изрисувана врата привлече вниманието ни. Оказа се, че тя води неговият гардероб, който приличаше на мол –  4 огромни зали с хиляди дрехи. Само обувките му наброяваха 10 000 чивта, от най-класни марки. Отделно имаше стая с аксесоари. Видео материалът ни предизвика фурор. Киркоров за първи път беше отворил дома си по този начин и за първи път показа своя гардероб. Репортажът беше станал вайръл и той беше повторил след това разходката с руска репортерка.

Последните часове от нашето пътуване бяха най-хубавите. След снимките в дома му, Филип Киркоров ни покани на обяд заедно с него. Леля му Мари беше приготвила любимото му меню – супа борш и шопска салата. Прекарахме чудесни минути в разговори. В края на обяда един от най-близките приятели на Филип, водещ и продуцент в руска телевизия дойде, за да го изведе на приятелска разходка.

194 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *