Хоризонти

3 дни по маршрута на културния фестивал “Бейолу” в Истанбул

Има три думикоито ще отворят широко вратите на Истанбул за вас мерхабатешекюлер и шерефе. 
Това са първите три думи, които научихме, по време на едночасовата панорамна разходка по водите на Босфора. Това беше първото ни докосване с атмосферата на града –  с вино, джаз и любопитни истории между два континетна.

Има голяма разлика между европейската и азиатската част на Истанбул. Европейската винаги е била център на империя – Османската, Византийската, Латинската и Римската. Затова и всички дворци се намират там. Азиатската част е мястото, където са живели обикновените хора. Днес там живеят около 40 процента от населението на Истанбул.

Едно от богатствата ни, които се виждат от тук – зимният дворец – Долмабахче. Има и няколко летни – те са в по-европейски стил, повлиян от барока и френската архитектура. Наричаме този стил османското рококо. Дворците са облепени в бели пясъчни камъни, които блестят като перли. Затова ние ги наричаме – перлите на Босфора.

Има една много популярна история, свързана с Босфора. Богът Зевс, от гръцката митология бил женен за друга Богиня – Хера. Но той бил голям любовчия. Една от аферите му е с простосмъртна жена на име Йо. Когато Хера разбрала за любовта им, изпратила една огромна муха, която да ухапе Йо. Зевз превърнал Йо в крава, за да я скрие. Мухата преследвала новата му любима из целия свят, докато тя най-накрая пристигнала тук, в Истанбул. Скочила във водите и преплувала цялото разстояние Мраморно до Черно море. Затова днес наричаме разстоянието, което е изминала Босфор, което от латински език означава “Пътят на юницата”.

За разходка в 18 милионния мегаполис няма по-добър компас от кулата – Галата.

Днес наричаме този район Беййолу, каквото е името на културния фестивал, който провеждаме тук. Това е сърцето на града от векове. Култура, нощен живот, изкуството, забавления – всичко е тук. Беййолу може да бъде преведено буквално като  – “син на богат човек”. В турския език, назад във времето думата “бей” се е използва като обръщение към богати. В наши дни това е и официално обръщение като “Господине!” например Ахмет Бей.

Този район е пълен с ресторанти, чиито маси са разположени основно на улицата. Може да видите две млади момичета до двойка пенсионери, седящи маса до маса.Това е част от атмосферата на този квартал – отворен за всички.

Не само с топъл чай, има още едно сладко предложение, с което Турците казват: Добре дошли! – Сорбе. 
Традиционно сорбе идва от Персия, има различни вкусове, но в Турция се предлага най-често от лимон или от лайм и се сервира точно преди основната храна, за  да пречисти вкусовете и да отвори сетивата за специалитета.

В Истанбул има повече от 3100 джамии, около 29 синагоги и около 140 църкви.
Гостоприемството на града може да бъде усетено в кв. Бейоулу – не само защото е най-интернационално населеният район в Истанбул, но и защото чрез многобройните си галерии, музеи и арт пространства и инсталации, човек може да добие представа затова как виждат света хората на съвременна Турция.

Скритите съкровище в Истанбул се оказват старите красиви сгради – почти всяка, от които днес е дом за изкуство. ТОП 3 на по-малко познатите места, които трябва да посетите:

Културен център Ататюрк с гигантската текстурирана червена топка, в която се намира главната оперна зала. Там се провеждат множесто събития.

В едно от пространствата на центъра, благодарение на изкуствения интелект, човек може да се потопи и в света на поета-дервиш – Руми. За създаването на това дигитално произведение на изкуството са използвани данни от ценни архиви на суфиста, древни скриптовем, над 180 000 изображения, старинни книги и записи на суфиска музика.

В Истанбул се намира и музеят на една от дервишките ложи, където може да бъде наблюдавана мистичната церемония – сема.

Няма музей в Истанбул, който да няма дигитална презентация. Всяка експозиция разполага с поне едно взаимодействие с технологиите. Така, чрез изкуствен интелект в музея на турското кино “Атлас”, човек може да пътува във времето и да се докосне до най-емблематичните филми и звезди в Турция.

Ориенталският клуб – един от първите социални клубове в Османската империя, който изпълнява функцията си и до днес.

Останах много приятно изненадана, когато разбрах, че по-голямата част от артистите, които са прдставени в галериите, които посетихме са родени в края на 90-те години.  А 75% от проектите, които кандидатстват, за да бъдат включени в тези изложби са жени. Това ни дава повод да си мислим, че в бъдеще лидери в този тип изкуството, в Турция ще бъдат жените.
Те не са са мо от Истнабул или други големи градове, а от места из цяла Турция. 

Човек не може да си тръгне от Истанбул преди да е опитал от турската кухня. А какво по-хубаво от ресторант с гледка към Босфора. Едно от модерните и предпочитани места за това е Галатапорт – историческото пристанище с крайбрежна алея, круизни лайнери и архитектурни съкровища, в които са събрани на едно – изкуство, работа, пазаруване и храна.