Хоризонти

В Япония със Софийската опера и балет

Дълъг полет през облаците на над 10 страни от 2 континента. Светът отвисоко. Докато се носехме във въздуха си давах сметка, как когато сменяш гледната точка се променят дистанциите – точно като при хората. 16 часа в тялото на металната птица. Знаех, че там, където отиваме ще имаме една предварителна среща с бъдещето. Бях чела много за страната на изгряващото слънце и технологъчния й напредък, но нямах търпение да бъда изненадана.

Това пътуване се случи през октомври 2018-та – в моята “година на пътувания”. Няколко месеца по-рано бях успяла да видя по малко от други 4 страни – Германия, Чехия, Италия и Русия. До две от тях пътувах служебно.

За първи път, обаче щях да снимам извън България с оператора Добромир Иванов. За него бях чувала само, че има особен усет и безграничен талант. Изпитвах голям респект към него и поради тази причина малко се притеснявах дали ще сработи екипът ни на терен, а ни чакаше голямо предизвикателство. Работех като репортер вече втора година, но почти не бяхме снимали заедно. Не се познавахме и разговорът по време на полета не вървеше. Това някак правеше полета още по-протяжен.

Изпитах огромно вълнение, когато пристигнахме. Групата ни беше голяма. Софийската опера и балет се беше подготвила за своето поредно японско турне с трупа от над 100 човека. За мен беше впечатляващо да разбера, че 4 контейнера с 6 тира реквизит и декор прекосяват половината свят, за да се реализира това турне. Толкова много труд, приготовления, средства, дори емоции плават сами някъде… Турнето беше планирано за няколко града, до които артистите пътуваха с влака-стрела. Нашият екип, обаче отрази участията само в Токио. Представленията бяха планирани за престижната зала Бунка Кайкан.

Винаги, когато съм била на оперно представление, балет или театър съм следяла само историята и съм си мислела какво е коствало на артистите да изпълнят програмата. В Япония започнах да виждам много повече важността на екипа зад тях. Впечатлих се от асистент-режисьора на Маестро Карталов – Вера Белева. Фин човек, който с твърдост и благ тон внасяше ред. Нямаше сантиментър от сцената, секунда от изпълнението, които да й обягнат. Дори в Операта има голяма апаратна стая, като тази при нас в телевизията – с много монитори, пулт и всичко останало. Вера “дирижираше” представлението от там. Много се впечатлих и от техническите сътрудници на сцената – това бяха всички онези хора, които сръчно и бързо сглобиха декора. Помагаше им японски екип и беше интересно да се наблюдават две неща: каква е разликата между начина на работа на японския екип и на българския; как без да говорят на един език, двата екипа успяха да построят невероятна, пищна сцена. Може би ще бъде странно, че разказвам за тези хора, а не за прекрасните български артисти, но го правя, защото присъствах на момент, в който един от тях плачеше зад сцената, гледайки играта на нашите оперни звезди. Плачеше от гордост и умиление. Такова вълнение изпитах, когато го видях, че и на мен ми се навлажниха очите. Хората, които работят в Операта са много интелигентни и възпитани. Имат всестранни интереси и таланти. Много земни са и не само заради това, че сме “от телевизията” бяха много внимателни и ни отделяха достатъчно време, за да си свършим работата. Всъщност японското ми преживяване се случи, защото Маестро Карталов беше харесал работата ми, докато отразявах турнето им в Русия, няколко месеца по-рано и беше настоял да замина отново с тях. Огромна чест и предизвикателство. Отговорна задача. Исках да се представя добре.

Оперното изкуство в Япония е много високо ценено. Хората там се подготвят с часове преди да отидат на представление. Избират най-хубавите си кимона, като има различни модели спрямо възрастта; дали е омъжена или не жената; дали отива на дневно или вечерно събитие. Различното е в цветовете, шарките и материите. Научих, че в квартал “Асакуса”, където човек може да се докосне до традициите на японската култура, има работилница, в която туристите могат да облекат кимоно, да обуят типичните бели чорапи, да им бъдат направени грим и прическа и да обиколят квартала с тази визия, за да се поснимат. Сумата не беше голяма – около 30 евро. Струва си човек да види ритуала. Кимоното се състои от 6 части и се облича трудно, дори бих казала, че тежи. Две японки избраха за мен светло розово кимоно, което е подходящо за неомъжена млада жена. Направиха ми и традиционна прическа с типичните аксесоари за коса. След това Добри ми направи прекрасни снимки, докато обикаляхме, за да запиша няколко анонса за репортажа, който подготвяхме. Записахме ги в “Асакуса”, защото визуално исках да си личи, че сме в Япония. 🙂

В “Асакуса” имахме интересна случка. Там не е позволено да се снима без документ, който разрешава това. Ние нямахме такъв, а мястото беше толкова пъстро и толкова “японско”. Успяхме да се споразумеем с полицая за 1 минута. Само една. Точно след като изтече, човекът извади като белия заек един кръгъл часовник и нареди да изключим камерата. Добри, разбира се си отркадна още малко време за снимане, но с фотоапарата. След това заваля и дъжд. Насладих се за няколко минути на този момент преди да си тръгнем от квартала. Японците бяха разтворили пъстрите си чадъри и ми създаваха настроение между капките. 

Посетихме и един от най-звестните квартали на Токио – “Шибуя” – бизнес кварталът. Там се намира най-известното пешеходно кръстовище в света. В една от сградите пък има търговски център, в който направихме репортаж за първия в Япония робот-бариста. Това беше първата ми среща с робот. 🙂 По-късно успяхме да посетим и квартала “Шинджуко”, където се намира може би най-голямата гара в света. Ежедневно преминават милиони туристи от там. В близост е и статуята на кучето “Хачико”. В Шинджуко се намира и най-скъпата търговска улица в Токио. Помня тази разходка добре поради две причини. Първата е, че улицата беше до късно препълнена с лица на хора от различни места по света. Навсякъде всичко светеше и мигаше. Човек започва да се объква малко. Не можеш да останеш безразличен към тази динамика. Да от една страна изглежда отблъскващо, натоварено, създаващо напрежение, но от друга толкова живо, толкова пъстро, толкова динамично. Втората ми причина да помня разходката е хубавият разговор, който я придружаваше. Бяха минали вече няколко дни с колегата ми накрая на света. Дни, в които трябваше всеки да приеме другия – такъв, какъвто е и да си помогнем взаимно да свършим работата по най-добрия начин. В телевизията отношенията между репортер и оператор са много важни. Заедно създаваме историята, но сме различни хора. По-различен начин усещаме света. Затова е важно да се разбираме и да изговаряме всичко преди да стъпим “на терен”. Както в самолета, така и няколко дни по-късно все още не се бяхме усетили като хора с Добри. Някак не ни се получаваше общуването. Имахме различен стил на работа и ми беше много трудно. Докато се разхождахме в “Шинджуко”, обаче за първи път започнахме да говорим  “на един език”.  Поприказвахме си за първите стъпки на всеки един в тази професия, за документално кино и творческите ни мечти. Чудесен разговор, от който се. бях вдъхновила. Мисля, че след това и на терен започна да ни се получава повече. Накрая вечеряхме в едно малко ресторантче.

Японската кухня определено не е моят фаворит. В хотела ми беше доста трудно да закусвам. Единствената храна, която беше поносима за вкуса ми беше оризът, сушито и варените яйца на закуска. И йогурта, разбира се. В Япония има доста по-различен вкус от българския. В хотелския ресторант имаше уред за дезинфекция. Без почистване на ръцете не ни допускаха до масите. И това много преди Коронавируса. Имаше богат избор от японски храни, сред които повечето воднисти и с много японски зеленчуци. Вместо кафе се предлагаше зелен и черен чай. Кафето имаше неприятен вкус и не се предлагаше захар. По-късно си дадох сметка, че японците не са особено добри в сладките неща. Имат интересни десерти, но нито един от тях не ми беше вкусен.

Няколко пъти вечеряхме в ресторантчета в различни квартали на Токио. Опитахме от най-вкусното и известно суши в мегаполиса – малко ресторантче, в което има дълъг въртящ се бар с високи столчета. Предлага се прясно суши. Менютата в заведеняита са само на японски език, много рядко има английски превод. Затова решихме да опитаме възможно най-много различни хапки. Може би беше добра идея, че не знаехме какво опитваме, защото по-късно се оказа, че се предлагат всякакви мекотели, както и най-различни части от тялото на рибата, които не звучаха изобщо вкусно, а вече бяхме опитали. Срещу всяко столче имаше и механизъм като чешмичка, от който да си сипваш чай.

В един от последните дни вечеряхме в японско ресторантче, в което можеш да си приготвиш сам месото на масата. Беше забавно и вкусно. На това място се изпълняваше много интересен ритуал. Всички служители на ресторанта повтаряха някакви думи на висок тон, в един глас – всеки път, когато посрещат и изпращат гостите си. Отне ни известно време, за да разберем какво става и защо всички тези хора викат.

В Токио имахме още една интересна среща. Посетихме школата на Калоян Махлянов – Коотошу. Беше любопитно да разберем как живее и работи днес този голям български спортист. Обогатих общата си култура и съм благодарна, че имах възможността да се докосна за няколко часа до начина му на живот.

Срещнахме се и с млада българка, приета в престижния Токийски университет.

7-те дни минаха бързо. Останах с няколко конкретни впечатления за японците, макар и те да бяха натрупани в бетонен мегаполис като Токио.  Японците са педантични. Пушат само на определени за пушене зони. Пазят града изключително чист. Обичат движенеито. Хранят се бързо, но държат на готвената храна. Ако закъснее и с минута метрото – връщат парите за билетчето. Уважават добрия тон. Гостоприемни са.

Ех, ами мечтая си отново да посетя тази страна!

48 Comments

 • delhiescortsncr.in

  Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossips and net and this is really annoying. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 • Indian Call Girls

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 • Carissa Laderman

  Thanks for the something totally new you have unveiled in your text. One thing I’d like to comment on is that FSBO connections are built after a while. By launching yourself to owners the first weekend their FSBO is announced, prior to the masses start off calling on Thursday, you make a good association. By sending them equipment, educational products, free accounts, and forms, you become an ally. By taking a personal interest in them in addition to their circumstance, you build a solid interconnection that, on most occasions, pays off when the owners opt with a real estate agent they know and trust – preferably you.

 • access website

  I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Reading this information So i?m glad to exhibit that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most no doubt will make certain to do not omit this site and give it a glance regularly.

 • Optima Tax Review

  I have really learned result-oriented things out of your blog post. Yet another thing to I have found is that generally, FSBO sellers may reject you actually. Remember, they would prefer to not ever use your products and services. But if you actually maintain a steady, professional romance, offering assistance and being in contact for about four to five weeks, you will usually be capable to win a business interview. From there, a listing follows. Many thanks

 • Ideal Tax Review

  Thanks for your article. It is extremely unfortunate that over the last 10 years, the travel industry has already been able to to take on terrorism, SARS, tsunamis, bird flu virus, swine flu, as well as the first ever real global economic downturn. Through all of it the industry has proven to be solid, resilient plus dynamic, discovering new solutions to deal with misfortune. There are often fresh issues and possibilities to which the sector must just as before adapt and act in response.

 • Civic Tax Review

  I have discovered that sensible real estate agents everywhere you go are Promotion. They are knowing that it’s more than simply placing a poster in the front yard. It’s really pertaining to building relationships with these vendors who someday will become purchasers. So, after you give your time and effort to serving these suppliers go it alone : the “Law involving Reciprocity” kicks in. Great blog post.

 • Justice Tax Review

  Thanks for your intriguing article. Other thing is that mesothelioma cancer is generally the result of the breathing of materials from mesothelioma, which is a very toxic material. Its commonly found among laborers in the structure industry who have long experience of asbestos. It’s also caused by living in asbestos covered buildings for some time of time, Your age plays a crucial role, and some individuals are more vulnerable to the risk than others.

 • Tax Relief Center Review

  After study a couple of of the weblog posts in your web site now, and I really like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark website listing and will be checking back soon. Pls take a look at my web page as well and let me know what you think.

 • vpn for Android

  Thanks for the tips on credit repair on your web-site. The things i would offer as advice to people is to give up the actual mentality that they’ll buy at this point and fork out later. As a society most of us tend to make this happen for many factors. This includes vacations, furniture, in addition to items we wish. However, you need to separate your wants from the needs. While you’re working to improve your credit rating score you have to make some trade-offs. For example you may shop online to save cash or you can click on second hand merchants instead of highly-priced department stores intended for clothing.

 • vpn for Android

  Very great post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that I have really enjoyed surfing around your weblog posts. After all I will be subscribing for your rss feed and I am hoping you write once more soon!

 • rtp daget4d

  There are some attention-grabbing points in time in this article however I don?t know if I see all of them center to heart. There is some validity however I’ll take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as effectively

 • scrap car removal vancouver

  One other issue is when you are in a scenario where you would not have a cosigner then you may want to try to exhaust all of your federal funding options. You can get many grants or loans and other scholarship grants that will ensure that you get money to aid with school expenses. Thank you for the post.

 • scrap car removal coquitlam

  Thanks for sharing these kinds of wonderful posts. In addition, the perfect travel and medical insurance strategy can often eradicate those worries that come with journeying abroad. A medical crisis can quickly become expensive and that’s guaranteed to quickly decide to put a financial stress on the family’s finances. Putting in place the perfect travel insurance deal prior to setting off is definitely worth the time and effort. Thanks a lot

 • mp3 juice

  Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I?m gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 • Most Expensive Sex Doll

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very helpful information particularly the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this certain information for a long time. Thank you and best of luck.

 • Fakaza

  Hi there! This article could not be written much better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I will send this information to him. Pretty sure he’ll have a very good read. Thanks for sharing!

 • night shred gnc

  I have learned some new items from your web site about computers. Another thing I’ve always presumed is that computers have become something that each family must have for some reasons. They provide convenient ways in which to organize the home, pay bills, go shopping, study, pay attention to music as well as watch tv programs. An innovative method to complete these types of tasks has been a notebook. These computers are mobile, small, highly effective and portable.

 • best bitcoin casinos

  It is indeed my belief that mesothelioma can be the most deadly cancer. It’s got unusual qualities. The more I look at it the more I am persuaded it does not react like a true solid tissue cancer. In case mesothelioma can be a rogue viral infection, then there is the possibility of developing a vaccine along with offering vaccination for asbestos open people who are at high risk connected with developing foreseeable future asbestos linked malignancies. Thanks for giving your ideas on this important health issue.

 • The Tote Bag Marc Jacobs

  Thanks for the ideas you have shared here. Yet another thing I would like to talk about is that computer system memory needs generally rise along with other developments in the technological know-how. For instance, any time new generations of processors are brought to the market, there’s usually a related increase in the dimensions calls for of both the laptop memory in addition to hard drive space. This is because the software operated by these processors will inevitably rise in power to take advantage of the new know-how.

 • cheap flight tickets

  Oh my goodness! an amazing article dude. Thanks Nonetheless I’m experiencing situation with ur rss . Don?t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting an identical rss problem? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 • best boat trips tenerife

  One thing I would really like to say is that before obtaining more computer memory, look into the machine within which it can be installed. When the machine can be running Windows XP, for instance, the particular memory limit is 3.25GB. Applying more than this would just constitute some sort of waste. Make sure that one’s motherboard can handle an upgrade amount, as well. Good blog post.

 • Afwasrek

  I have realized that of all different types of insurance, medical health insurance is the most questionable because of the clash between the insurance policies company’s duty to remain profitable and the buyer’s need to have insurance. Insurance companies’ earnings on well being plans are incredibly low, consequently some firms struggle to generate income. Thanks for the ideas you reveal through this site.

 • ikaria juice official website

  Thanks for these tips. One thing I also believe is the fact that credit cards offering a 0 rate of interest often appeal to consumers in with zero interest, instant approval and easy on-line balance transfers, however beware of the number one factor that is going to void that 0 easy streets annual percentage rate and also throw you out into the terrible house rapidly.

 • offshore sportsbooks

  Another important part is that if you are a mature person, travel insurance regarding pensioners is something that is important to really look at. The more aged you are, the harder at risk you’re for getting something poor happen to you while in another country. If you are certainly not covered by quite a few comprehensive insurance policies, you could have quite a few serious complications. Thanks for sharing your guidelines on this web blog.

 • Chocolate Ecosystem

  What i don’t understood is if truth be told how you are not actually a lot more smartly-preferred than you may be now. You are very intelligent. You recognize thus significantly in terms of this topic, produced me for my part imagine it from a lot of various angles. Its like women and men are not involved unless it?s something to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs great. All the time deal with it up!

 • Upwork

  It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 • mp3 juice download

  An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who had been conducting a little research on this. And he in fact ordered me lunch due to the fact that I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this subject here on your site.

 • useful link

  An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who has been conducting a little research on this. And he actually ordered me lunch simply because I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to discuss this topic here on your web site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *