Настроения

Лятна градска фоторазходка с Таня Маркова

С Таня Маркова се познаваме от дълги години. Не си спомням нашата първа среща, но съм щастлива от това познанство и че съм имала възможност да застана пред обектива й. Всъщност част от най-красивите снимки, които имам са правени от нея. Тя умее да улавя душата на човек. Когато снима, тя се опитва да го разгадае, да го опознае, а снимките й са максимално близко до вътрешния свят на човека.

 

През 2018 г. направихме първа фоторазходка заедно. Избрах една от снимките за профилна във Фейсбук. Не я смених повече от 3 години. Таня ме беше уловила в момент, в който съм напълно себе си - такава, каквато рядко се осмелявам да бъда пред хората - усмихната, безгрижна, игрива, спокойна и напълно отпусната. Тази фотосесия остана като емблематична  - всички помнят тези снимки с "Червената рокля!".

В края на юли месец (2021 г. ), след дълго отлагане отново се разходихме из централните софийски улици. Фотосесията, която тя прави носи много различно усещане – прилича много повече на разходка в приятна компания с бонус – професионални снимки.  Вървим по уличките, търсим места с подходяща светлина и хубав фон и през цялото време си говорим. Накрая е минал повече от час, имаме над 200 кадъра и не сме усетили как са се изнизали часовете и колко много крачки сме направили.

 Таня ми е скъпа и с още нещо – тя е баба на първото детенце на една от най-скъпите ми приятелки – Яна. Случайно разбрахме – съдбата си знае работата. 🙂 

За новата фотосесия с Таня дълго време не бях сигурна как искам да изглеждам. Снимките са много силен визуален инструмент. Те разказват за нас. Всеки детайл носи своята символика и се запечатва в ума на човек със специфично усещане.

Гардероб:

Избрах светла, пъстра рокля в летни цветове и с флорални мотиви. Роклята е от “Zara”, не е скъпа и със сигурност много момичета я имат в гардероба си. Има много приятно въженце за колан, което използвам и за много други дрехи. 

До известна степен избягвам да пазарувам от молове, въпреки, че спестяват доста време. В малките магазинчета, обаче човек може да открие чудесни модни находки, които се предлагат с много ограничено количество, което помага да запазим оригиналност на външния вид и допринасят за индивидуалността в стила.  Намерих тези обеци в магазин “Orsay” – не е типичното място за бижута, но пък открих там цветовете, които търсех.

 

Коса и грим:

Исках да запазя романтичното, замечтано излъчване, което знам, че имам, затова избрах топли цветове за очите. Сенки в кафяво и коралово. Очна линия, плътна и черна спирала. Имам доста руж. :))) 

Сама се гримирах. Сама направих прическата си. 

Едрите къдрици се постигат лесно с преса. Не използвам лак за коса.  След като накъдря косата я оставям да поизстине и накрая разресвам с едра четка или едър гребен. Къдрижите сами избират формата си. 

Бях забравила какво изкуство си е позирането. Всеки жест, всяко леко завъртане променя общото излъчване. Добрият фотограф владее това да намира най-точният ъгъл, от който да снима лице или фигура. Това е много важно – има техники за снимане, чрез които могат да се избегнат до известна степен тъмни кръгове, да се намалят торбичките под очите и тялото да изглежда оптически по-добре оформено. 

Всъщност е много трудно, когато позираш да изглеждаш естествено. Понякога в старанието си да имаме небрежен и ненатрапчив вид – позите, които избираме, създават усещане за несигурност и неспокойствие. Гледаме снимката и усещаме, че нещо не е наред, но не знаем точно какво или пък си задаваме въпроса: “Кой застава по този начин в ежедневието си?!” 

Когато позирам, аз винаги си мисля за хора, които харесвам/обичам или за хубави случки – това е тайната на романтично-замечтания поглед и леката усмивка. Получават се естествено, когато в ума вече се сменят картини от спомени.

От всички 100-200 снимки обикновено има само една “перфекна” или почти “перфектна”. Избрах да кача 5 снимки от тази фотосесия – с различни нюанси от моето емоционално състояние по време на фотосесията, с различни настроения. Всяка една от тях има допълните корекции, които съм направила. Не много големи, но все пак цветове, контраст и засилване на някои от чертите на лицето. Намесата е минимална, но Таня не одобравя това. Е, то е като правило, че снимките, които моделът харесва, никога не съвпадат с избора на фотографа.

 За “перфектната” снимка, обаче се доверих на избора й и смених профилната си снимка във Фейсбук с тази, на която тя ме е видяла най-истинска. И подобно на предходната ни фотосесия, отново изборът й за снимка е с широко отворените очи и голямата усмивка. Каза ми: “На тази снимки – това си ти!” По-късно мислих върху думите й – да, наистина съм аз.  :))

Добавям няколко линка с контактите на Таня Маркова. Работата й заслужава уважение и доверие. Благодаря, Таня! 🙂

Facebook.com/nyamarkova

Instagram: @nyamarkova

WEB: https://tanyamarkova-photography.com

 

 

4,696 Comments